Noen ganger slår vi flere fluer i en smekk når vi jobber med nye innovative løsninger. For hvem hadde trodd at et tiltak for å spare drivstoff og redusere utslipp skulle vise seg å være et vel så godt tiltak for arbeidsmiljø og sikkerhet? Et initiativ fra Svevia til oss i Trysil RMM ga oss noen overraskelser, en helt ny løsning og mange nyttige erfaringer!
En fremtidsrettet forespørsel
Hver dag jobbes det ute på veier og trafikkanlegg over hele verden. Et av de aller siste stegene er oppmaling av linjer og merkinger. Dette er en krevende jobb der man står utsatt til i veibanen eller andre steder der det er mye trafikk. Arbeidsdagen er gjerne lang, man utsettes for mange ytre påkjenninger i tillegg til krav om ferdigstillelse og ugunstige arbeidstider. I tillegg jobber man med store maskiner som konstant står og går, og nettopp dette ønsket Svevia å gjøre noe med.
Kunne man få til en løsning der veimerkingsbiler ikke trengte å stå på tomgang og dermed brukte mindre fossilt brennstoff?
I første omgang tok man tak i de bilene som står stille mens man maler. Disse brukes gjerne til parkeringsplasser, fotgjengeroverganger eller andre oppmerkinger som gjøres på et stort felt. Disse bilene opereres gjerne av to personer som ofte jobber på store arealer samtidig.
Lar solceller gjøre jobben
Kenth Gulbranson i Svevia forteller at de bruker mye ressurser på å sikrestille at de minsker sitt totale klimagassutslipp, men også et generelt lite fotavtrykk hva gjelder totalbelastning på miljø og omgivelser. «Når vi maler for hånd må malingen og utstyret holdes varmt. Dette gjøres ved at malingsbeholderen alltid roterer og er i bevegelse, og frem til nå har man drevet dette med hjelp av bilens motor. Dette er ikke særlig bærekraftig, så vår utfordring til Trysil RMM var å se på muligheten til å drive denne prosessen med elektrisitet fra solceller montert på taket!»
Og sånn ble det.
Etter litt testing ble det montert fem solcellepaneler à 360W på toppen av bilen og fire 220Ah batterier. Til sammen produserer disse så mye strøm at man kan holde malingen varm og bilen i jobb i 10 timer i strekk. Men det som skjedde da man begynte å bruke denne bilen hadde ingen tenkt på…
Bedre arbeidshverdag
Den åpenbare drivstoffbesparelsen og utslippsreduksjonen er selvsagt grunn god nok til å ta fatt på dette prosjektet, men at det også skulle bidra til en vesentlig forbedring av arbeidsmiljøet for de ansatte var det ingen som hadde tenkt på. Men som en konsekvens av at bilen ikke lenger trengte å stå på tomgang, så ble det stille. Helt stille!
«Våre ansatte ble helt sjokkert over den store forskjellen!» Gulbranson er fortsatt ganske overrasket over hva dette faktisk betyr. «De har fått en helt ny arbeidshverdag med langt mindre slitasje og stress nå når de ikke lenger har motorlyden konstant i bakgrunnen, men det har også gitt dem en langt sikrere hverdag!»
For når en lyd blir borte får man mulighet til å høre andre ting; «Nå hører og registrerer de trafikken rundt seg mye bedre, noe som gjør dem mye tryggere når de jobber.»
Og i et bærekraftsperspektiv legger dette altså inn en dimensjon man ikke hadde sett for seg; det er sosialt bærekraftig å tilrettelegge for et bedre arbeidsmiljø som igjen reduserer stress og sykefravær og øker trivselen. «Jeg mistenker at dette har kommet for å bli!» avslutter Gulbranson og avslører samtidig at de allerede har bestilt to biler til.
Og bedre attest kan man vel strengt tatt ikke få!